Waarom slapen we?

Waarom slapen we?

Er is en wordt veel onderzoek gedaan naar slaap en de functie daarvan. De vraag ‘waarom slapen we?’ is niet zonder meer te beantwoorden en is zeer complex. Onderzoek geeft wel aan wat er zo al gebeurt tijdens onze slaap en waarvoor dit dient. Wetenschapper hebben verschillende theorieën ontwikkeld die kunnen verklaren waarom we één derde van ons leven slapen.

Belangrijke redenen waarom we slapen zijn:

  • Ons lichaam reguleert slapen op een zelfde wijze als eten, drinken en ademen. Wanneer we niet eten dan krijgen we een hongergevoel wat ervoor zorgt dat we de voeding consumeren welke ons lichaam nodig heeft om te groeien en/of zich te herstellen. Met slapen is dit ook zo. Bij voldoende slaap voel je je fitter, gezonder, gelukkiger etc. Wanneer we niet slapen dan voel je je slaperig en minder goed.
  • Slaap speelt een belangrijke rol bij de in de ontwikkeling van de hersenen. Zo slapen baby’s gemiddeld 14 uur per dag. Ongeveer de helft van deze tijd wordt doorgebracht in de REM-slaap. Slaap hangt samen met veranderingen in de structuur en organisatie van de hersenen.
  • Op jonge leeftijd is slapen belangrijk voor je lichamelijke ontwikkeling en zorgt er voor dat je op latere leeftijd minder kans hebt op gedragsproblemen en slaapproblemen.
  • Tijdens de slaap herstelt je lichaam zich. Zo heeft slapen een positieve werking op je immuunsysteem waardoor o.a. wonden sneller kunnen genezen.
  • Verbeteren van je geheugen. Tijdens je slaap worden herinneringen verwerkt waardoor je deze op een later moment kunt terughalen.

De wetenschap heeft een enorme vooruitgang geboekt bij het ontdekken van wat er tijdens onze slaap gebeurt en welke mechanismen in het lichaam de cycli van slaap en waakzaamheid beheersen. Toch blijkt de vraag ‘Waarom slapen we?’ niet eenduidig te beantwoorden.

Scroll naar top