Wintertijd of zomertijd? Eind oktober was het weer zover en is de wintertijd ingegaan. Hebben we voor de laatste keer de klok verzet?
Nederland moet voor maart 2019 een keuze maken! Wintertijd of zomertijd? Wat zijn de verschillen, wat is beter en waarom hebben we een winter- en zomer tijd? In dit artikel lees je hier alles over.
Inhoudsopgave
Zomertijd en Wintertijd wat is het verschil?
Bij het invoeren van de zomertijd gaat de klok om 02.00 uur één uur vooruit. Hierdoor slaap je dus één uur minder!
Bij het invoeren van de wintertijd gaat de klok om 03.00 één uur achteruit. Je kan dus één uur langer slapen!
De wintertijd is de standaard tijd en de zomertijd wordt ook wel de ‘daylight saving time’ genoemd.
Sinds wanneer verzetten we de klok?
De zomer- en wintertijd is in Nederland officieel ingevoerd op 3 april 1977. We hadden toen te maken met een oliecrisis en het idee was dat we energie zouden besparen. Dit was echter niet de hoofd reden zoals je in de volgende paragraaf zult lezen.
Vroeger werd de tijd bepaalt door zonnewijzers en verschilde deze van plaats tot plaats. Sinds 1 mei 1909 heeft Nederland één tijd, de zogenaamde Amsterdamse tijd.
Deze landelijke standaard tijd werd ingevoerd vanwege de komst van de spoorwegen.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog (1916) hebben de Duitsers de winter- en zomertijd ingevoerd omdat dit kolen zou besparen. In de Tweede Wereldoorlog (1940) voeren de Duitsers nog een keer de zomertijd en wintertijd in om energie te besparen. Daarnaast ging Nederland over van de Amsterdamse Tijd op de Midden-Europese Tijd. De klok ging 1.40 uur vooruit zodat wij dezelfde tijd hadden als Duitsland.
Na de oorlog in 1946 wordt de winter- en zomertijd weer afgeschaft.
Hoe zit het met de tijdzone’s?
Een gebied op aarde met dezelfde standaard tijd wordt een tijdzone genoemd.
Op dit moment leven wij in Nederland in de Midden-Europese tijd (Berlijnse tijd, wintertijd=UTC+1).
Onze geografische tijdzone is in werkelijkheid de West-Europese tijd (UTC).
Ons buurland Duitsland kiest voor de zomertijd omdat zij in de midden-europa tijdszone ligt.
In Nederland zouden we dus eigenlijk de Engelse tijd moeten hebben. De kans is echter groot dat de Nederlandse regering zal kiezen voor de zomertijd en hierin Duitsland, onze belangrijkste handelspartner, zal volgen.
GMT =Greenwich Mean Time
UTC =Coordinated Universal Time. Deze tijd is bijna gelijk aan de GMT en gebaseerd op de atoomklok en gecoördineerd met de rotatie van de aarde.
Waarom verzetten we de klok?
De meeste mensen denken dat het doel van het invoeren van de zomer tijd energie besparing is. Maar uit de stukken van de Tweede Kamer uit 1977 blijkt dat de werkelijke reden is om de toerisme en recreatie sector te stimuleren en de mensen te laten genieten van het daglicht. Zie ook het filmpje van De Rekenkamer: wat kost zomertijd?
Energiebesparing door Zomertijd?
Energie besparen door de tijd aan te passen? Het invoeren van de zomertijd heeft volgens zeggen als doel om energie te besparen. Door de klok in de zomer een uur vooruit te zetten zouden we beter gebruik kunnen maken van het daglicht.
Deze energiebesparing is echter nooit goed aangetoond. We maken tegenwoordig gebruikt van spaarlampen en led-lampen welke minder energie gebruiken. En aan de andere kant leven we in een tijdperk waar 24 uur per dag computers en andere apparatuur aan staan die veel energie kosten.
Onze lifestyle is de afgelopen decennia behoorlijk verandert. Of het nu licht of donker is, we verbruiken met elkaar veel meer energie. Wij maken gebruik van airconditioning tijdens de warme zomers, terras heaters voor in de avond, computers, tablets en we kijken tv.
Wanneer de zomer tijd ingaat is het ’s ochtends langer donker en ’s avonds langer licht. In de ochtend gebruiken we dan juist meer verlichting.
Het is dus nog lastig om aan te tonen dat we energie besparen door de zomertijd!
Wanneer we echt energie willen besparen dan zijn er genoeg andere methoden om dat zelf te doen.
Meer genieten van daglicht
Door het in de zomer ’s avonds langer licht is zou je langer van het daglicht kunnen genieten. Dit heeft een positief effect op de recreatie.
Er zijn dan meer mogelijkheden voor avond- en weekend recreatie. De meeste activiteiten vinden in de zomer plaats. Het beter benutten van de recreatie voorzieningen levert een hoger rendement voor ondernemers in de toeristische sector op!
De meeste recreatie activiteiten vinden plaats in de zomertijd, in de avonduren bij daglicht. 20% van de activiteiten vinden plaats dankzij de zomertijd. Dit levert de recreatie sector slechts minder dan 1% extra inkomsten op. Dus dit zou geen reden mogen zijn om voor de zomertijd te kiezen.
Invloed wintertijd of zomertijd op jouw gezondheid?
Ieder mens heeft een biologische klok. Deze klok zorgt voor regelmaat in ons leven en regelt ons slaap- en waakritme. Dus wanneer we actief en niet-actief zijn.
Dit zijn belangrijke processen in ons lichaam die ervoor zorgen dat we overdag goed kunnen functioneren. Daglicht is voor deze processen cruciaal.
Door het overgaan naar de zomertijd slaap je een uur korter en het lichaam moet aan dit nieuwe ritme wennen. We zijn dus eerder actief terwijl onze biologische klok juist aangeeft dat we niet -actief moeten zijn. Te weinig slaap heeft direct invloed op je gezondheid.
Enkele gevolgen (wetenschappelijk onderzocht) van het overschakelen naar de zomertijd als standaard tijd zijn:
- Slaapgebrek/Slapeloosheid
- Overgewicht door oververmoeidheid
- Minder productief / minder productieve medewerkers
- Kans op meer verkeersongelukken
- In de 1e week na invoeren zomertijd 5,1% meer hartinfarcten (zie Zweeds onderzoek)
- 1e week na invoering wintertijd zijn er 1,5% minder hartaanvallen
Het verzetten van de klok naar de zomertijd als standaard tijd heeft direct invloed op je bioritme. In de ochtend is het een uur langer donker in de de avond een is het een uur langer licht. Het ochtendlicht is bij het opstaan cruciaal om fit de dag te starten.
Wanneer je de wintertijd (=normale tijd) handhaaft dan zorgt de natuur zelf voor een geleidelijke overgang. In de zomer worden de dagen geleidelijk aan langer. Zo wordt het in de ochtend geleidelijker lichter in plaats van donkerder doordat we de klok een uur terugzetten. En in de avond wordt het op een natuurlijke manier steeds donkerder.
Het permanent invoeren van de zomertijd (Oost-Eurpese tijd) heeft tot gevolg dat midden in de winter de zon pas om 9.45 uur op komt. Het ochtendlicht is cruciaal om onze biologische klok niet te laten verstoren. Daarnaast verstoort licht in de avond ook weer je biologische klok.
Gevolg is dat we moeite krijgen met het op tijd in slaap vallen en weer op tijd opstaan wat lijdt tot slaaptekort. In het donker opstaan voelt niet natuurlijk!
Slaaptekort kan lijden tot:
- hart- en vaatziekten
- overgewicht
- suikerziekte
- risico;s op ongelukken
- slechter functioneren/presteren overdag
- winterdepressie
Meer verkeersslachtoffers door verzetten klok
Het is aangetoond dat er in de week na het verzetten van de klok naar de zomertijd (uur vooruit) er meer verkeersslachtoffers vallen. Door dat mensen dan korter slapen zijn ze vermoeider en minder scherp en hebben een verminderde reactie snelheid in het verkeer.
Wanneer je de klok niet meer verzet en de wintertijd=standaard tijd blijft hanteren dan voorkom je deze verkeersslachtoffers.
Conclusie Wintertijd of Zomertijd?
Wintertijd is de normale tijd en volgens vele geleerden de beste tijd om te handhaven! Van de Wintertijd (UTC+1) sta je fitter op, ben je uitgerust, productiever en gezonder!
- De wintertijd is beter voor je gezondheid door
- Een natuurlijke en geleidelijke overgang van donker naar licht
- Geen plotselinge verstoring van je bioritme
- Door de wintertijd vallen er minder verkeersslachtoffers door
- geen vermoeidheid door minder slapen
- De energiebesparing door het invoeren van de zomertijd is nooit aangetoond
- De recreatie en toerisme sector hebben slechts een minimaal voordeel van het invoeren van de zomertijd.
Laten we vanaf nu de klok niet meer verzetten en de wintertijd handhaven!
Onderstaand nog enkele filmpjes met meer achtergrond informatie.