Wat is Narcolepsie en wat kun je er aan doen?

Narcolepsie kenmerkt zich door oncontroleerbare slaapaanvallen overdag en is een slaap-waakstoornis.

Je hebt dan overdag last van slaperigheid en ongewild in slaap vallen. Deze stoornis heeft niet altijd te maken met het wel of niet hebben van voldoende nachtrust maar wordt veroorzaakt door een ontregelt slaap-waakritme. Deze ontregeling komt door het ontbreken of niet goed werken van hersencellen die het eiwit hypocretine aanmaken. Waarom dat dit stofje in de hersenen ontbreekt is niet bekend.

De meeste mensen krijgen deze slaapstoornis tussen hun 15e en 25e levensjaar, je wordt er dus niet mee geboren. Deze aandoening  is niet te genezen, wel kunnen je klachten minder worden door een behandeling. Naar schatting zouden er ongeveer 7.000 mensen narcolepsie hebben.

Andere kenmerken, die niet bij iedere patiënt voorkomen, zijn:

De kenmerken van Narcolepsie

Slaapaanvallen overdag

Narcolepsie, slaapaanvallen overdag

Het gevoel van slaperigheid overdag. Sommige mensen kunnen dit gevoel niet onderdrukken en vallen meerdere keren per dag zo maar in slaap.  Deze mensen slapen overdag soms korte perioden van 10 tot 30 minuten terwijl zij dit absoluut niet willen. Dit kan voorkomen in de trein of auto maar zelfs ook op het werk tijdens bijvoorbeeld vergaderingen. Een slaapaanval kan tussen de 10 en 30 minuten duren. Ongeveer 95% tot 100% van de Narcolepsie patiënten heeft last van slaapaanvallen overdag.

Levendige droombeelden (Hypnagoge hallucinaties)

Hierbij heeft men tijdens het inslapen, ’s nachts maar soms ook overdag last van levendige droombeelden, deze lijken soms net echt.  Ongeveer 25% van de Narcolepsie patiënten heeft hier last van

Spierverslapping bij emoties

Dit noemt men ook wel kataplexie waarbij men spierfuncties plotseling verliest vaak bij heftige emoties zoals boosheid of lachen. Dit komt ongeveer bij 70% van de patiënten voor. Een aanval duurt meestal een paar minuten of minder.

Niet kunnen doorslapen

Regelmatig onderbroken slaap gedurende de nacht waarbij men onrustig slaapt en zelfs regelmatig wakker wordt. Het kan voorkomen dat met een tijdje wakker ligt. Deze verstoringen tijdens de nachtelijke slaap kunnen ook veroorzaakt worden door angstdromen of onvrijwillige lichaamsbewegingen.Ongeveer 50% van de Narcolepsie patiënten heeft hier last van.

Overgewicht

Deze slaapstoornis komt vaak voor bij mensen met overgewicht doordat ze teveel eten.

Meer info over Narcolepsie

Wil je meer lezen over Narcolepsie Lees dan meer op de site van de Nederlandse vereniging Narcolepsie of op de site alles over narcolepsie.

Bekijk ook onderstaande video.

Scroll naar top