Wat is Slapen?

Voor de een is het een hobby en voor een ander een kwelling: slapen. Als je een goede slaper bent die volledig tot rust kan komen tijdens de nachtelijke uren zal je iedere dag weer naar dit moment uitkijken.

Mensen met slaapproblemen kijken echter anders naar slapen. Zij verlangen naar dat wat voor jou vanzelfsprekend is. Een goede nacht slaap.

Slaap je slecht, dan zal dit gegarandeerd invloed hebben op hoe jij je voelt. Je bent prikkelbaar en minder responsief. Ook zal je sociaal minder vriendelijk zijn en functioneer je slechter op je werk. Maar hoe kan het dat slapen zoveel invloed heeft op hoe we ons voelen?

Om hier antwoord op te geven, is het belangrijk om in te gaan op de belangrijkste vragen rondom slaap. Wat is slaap eigenlijk? Hoeveel uur per nacht moet je slapen om je goed te voelen? Wat zijn veelvoorkomende gevolgen van weinig slaap?

Deze pagina licht de belangrijkste informatie over slapen toe. Het resultaat is een beknopt overzicht dat antwoord geeft op al jouw vragen over slapen.

Inhoudsopgave

Wat is slaap?

De makkelijkste manier om te begrijpen wat slapen met je doet, is door slapen te vergelijken met wakker zijn. Wat maakt ons lichaam mee als het slaapt? En wat is het verschil tussen een dag- en nachtstand?

Ons lichaam is ’s nachts, in tegenstelling tot wat je zou denken, zeer actief. Gemiddeld gezien slaapt een Nederlander 7,5 uur per nacht. Tijdens deze 7,5 maakt ons lichaam meerdere slaapcyclussen mee. De belangrijkste slaapcyclus hiervan is de REM-cyclus.

Tijdens de REM-slaap wordt alles wat je op een dag hebt meegemaakt zo goed mogelijk verwerkt. Diverse onderzoeken naar REM-slaap hebben aangetoond dat onze hersens hard aan het werk zijn tijdens deze fase. Alles wat invloed op jou heeft gedurende de dag, of dat nu sporten of een vergadering is, wordt verwerkt tijdens de REM-fase.

Dat betekent dus dat jouw hersens op volle kracht bezig zijn. Dat terwijl je slaapt. Je merkt hier niets van, aangezien het een natuurlijk onderdeel van jouw slaap is. Omdat tijdens de REM-slaap jouw lichaam wordt verslapt, kan je niet plotseling bewegingen maken. Dit is zo geëvolueerd omdat het lichaam zo min mogelijk moet bewegen wanneer het door een REM-fase gaat.

Uiteindelijk kan worden geconcludeerd dat als je slaapt, je alsnog minder energie verbruikt dan wanneer je wakker bent. Doordat alle parameters van jouw lichaam dalen, denk dan aan bloeddruk, spijsvertering en ademhaling, kan je mentaal en fysiek uitrusten.

Belangrijk is om te beseffen dat tijdens jouw slaap cruciale processen in werking worden gezet om jou aan te laten sterken. Dit zijn onder andere processen om het immuunsysteem en jouw hormoonspiegels te versterken.

Waarom is slaap zo belangrijk?

De laatste alinea van de vorige sectie geeft goed aan waarom slaap zo belangrijk is. Tijdens diverse slaapcycli is jouw lichaam bezig met het versterken van bijvoorbeeld het immuunsysteem. Dit systeem zorgt ervoor dat je beter tegen bacteriën kunt waar je met een slecht immuunsysteem ziek van zou worden.

Weinig slaap zorgt ervoor dat jouw immuunsysteem aanzienlijk zwakker is dan van een persoon met voldoende slaap. Het logische gevolg hiervan is dat jij een hogere kans hebt om ziek te worden van dezelfde bacterie waar een persoon met voldoende slaap niet ziek van wordt.

Behalve het immuunsysteem, wordt ook alles wat je op een dag hebt meegemaakt verwerkt. Een stressvolle dag kan met goede nachtrust volledig verwerkt worden. Krijg je onvoldoende slaap, dan is de kans aannemelijk dat veel van de stress aan je blijft kleven. Hierdoor zal het ingewikkeld zijn om van stress af te komen.

Voldoende slaap helpt jou deze stress te verwerken. Doe je dit niet, dan kan het een sneeuwbaleffect in werking stellen. Steeds kleinere situaties kunnen voor nog meer stress zorgen. Mensen met een hoog stressniveau hebben dan ook vaak last van stressproblemen. Een klein deel beseft echter dat het juist de slaapproblemen zijn die voor het hoge stressniveau hebben gezorgd en niet andersom.

Dit is hoe jouw slaapcyclus eruit zou moeten zien

Er is een algemene slaapcyclus bekend welke in 1955 officieel als bewezen bestempeld is. Deze cyclus kan worden onderverdeeld in drie algemene stadia.

De eerste fase wordt ook wel indutfase genoemd. Tijdens deze fase vertraagd jouw hersenactiviteit en zal je steeds minder van je omgeving opnemen. De ogen vallen langzaamaan dicht, met een regelmatige dwaling als gevolg. Je hebt het zelf niet meer door, maar jouw ogen kunnen tijdens deze fase al vrij hard heen en weer gaan.

Een tweede signaal dat jouw lichaam zich in de eerste slaapfase bevindt, is dat de spanning in jouw lichaam afneemt. De nekspieren zijn minder aangespannen, net als de overige spieren in het lichaam. Droomgevoelens spelen op. Het duurt niet lang meer voordat je echt in slaap valt.

Tijdens de tweede fase begint de voorfase voor de diepe slaap. De spieren zijn voor bijna honderd procent over op de ruststand en de hersenen krijgen signalen door dat je in slaap bent. Oftewel, ze kunnen aan het werk om de dag te verwerken!

Dan de derde en belangrijkste fase: de diepe slaap. Jouw spieren vertonen geen activiteit meer en het gehele lichaam lijkt tot rust te komen. Ook zijn jouw hartslag en ademhaling tot een laag punt genaderd. Voor een gelouterde inbreker is dit het moment om een kamer of huis binnen te dringen. Want de meeste mensen zijn lastig wakker te krijgen als ze in deze fase komen.

Dromen doe je tijdens je diepe slaap in de REM-modus. Jouw ogen bewegen op een hoge snelheid en de eerste dromen beginnen te ontstaan. Uit onderzoek is gebleken dat een mens gemiddeld vijf procent van een droom weet te onthouden. Besef maar eens hoeveel dromen er wel niet in de vergetelheid raken.

Dit is de slaapcyclus van een gezond mens dat relatief eenvoudig in slaap komt. Mensen met slaapproblemen lukt het zelden om nota bene de eerste fase goed door te komen. Het is dan ook niet vreemd dat diepe slaap zelden bereikt wordt.

Hoeveel slaap heeft een gezond mens per nacht nodig?

Per persoon kan het aantal uren slaap dat nodig is om je gezond en fris te voelen sterk verschillen. Een belangrijke graadmeter is de leeftijd van een persoon. Zeer jonge kinderen, onder de 12 maanden, hebben bijvoorbeeld tenminste 15 uur per nacht slaap nodig.

Peuters en kleuters moeten tot hun 6e nog steeds tussen de 10 en 12 uur slaap krijgen, wat logischerwijs aanzienlijk meer is dan een volwassen persoon.

Pubers, oftewel kinderen tussen de 12 en 18 jaar, hebben een ruime 9 uur nodig om zichzelf sterk en fit te voelen. Een ander recent onderzoek gaf aan dat maar liefst 85 procent van de middelbare scholieren zich dagelijks moe voelt. Het is daarom eenvoudig te voorspellen dat deze 9 uur door een klein deel van de scholieren wordt gehaald.

Dan de groep waar de meeste van onze bezoekers zich in kunnen plaatsen: volwassenen. Een volwassen mens moet tussen de 7 en 8 uur per nacht slapen om zich goed te kunnen voelen. Hoe ouder je wordt, hoe minder slaap je nodig hebt. Dus jongere mensen zullen eerder in de buurt moeten komen van 8 uur waar ouderen met 7 uur voldoende slaap hebben gehad.

Gemiddeld gezien slaapt 70 procent van alle volwassen tussen deze 7 en 8 uur. Een klein deel slaapt minder, ook al zou het graag meer willen slapen.

En hoelang duurt het dan om in slaap te komen? Gemiddeld gezien een minuut of 20. Echter zullen mensen met slaapproblemen van dit aantal dromen. Dit onderzoek geeft namelijk aan dat 15 procent maar liefst 3 tot 4 uur nodig heeft om in slaap te komen.

Slaap je weinig? Dan zijn dit mogelijke gevolgen

Te weinig slaap is voor een groeiend deel van onze bevolking een groot probleem. Veel van wat een mens dagelijks doet, wordt door een gebrek aan goede nachtrust beïnvloed.

Op professioneel gebied kunnen routine-taken zwaarder worden, simpelweg omdat er minder concentratie of motivatie is. Vergaderingen worden lastiger doordat minder van de boodschap kan worden opgepakt en stress begint een belangrijkere rol te spelen.

Want misschien wel het gevaarlijkste gevolg van te weinig slaap is de invloed van stress. Jouw lichaam kan stress niet of nauwelijks verwerken wanneer je zelden nachtrust krijgt. Stress stapelt zich op, wat invloed heeft op jouw sociale leven.

Mensen met veel stress zijn eerder prikkelbaar en kunnen daardoor slechter op situaties reageren dan mensen met voldoende slaap. Een onvermijdelijk gevolg hiervan is dat er ruzies kunnen ontstaan. Dit is deels te voorkomen door je naasten te laten weten dat je prikkelbaarder bent als gevolg van jouw slaapproblemen.

Een ander gevolg is een zwakker immuunsysteem. Je bent vaker grieperig en bacteriën kunnen ongestoord te werk gaan. Een lagere weerstand is gelukkig enigszins te compenseren door goed op je voeding te letten. Eet voldoende (groene) groente en fruit. Op termijn zal dit zelfs kunnen bijdragen aan het verhelpen van de slaapproblemen.

Perfect slapen in 7 stappen dankzij William van der Klauw

In dit artikel heb ik je uitgelegd wat slapen is, waarom slapen zo belangrijk is en wat de mogelijke gevolgen van slecht slapen zijn.

William van de Klauw heeft een boek geschreven waarin hij een doordachte en no-nonsense aanpak beschrijft waarmee slaapproblemen definitief opgelost kunnen worden.

Wil jij ook een betere nachtrust en een plezieriger leven? Dan raad ik je het boek van William van der Klauw van harte aan.

Al meer dan 3.000 lezers maken gebruik van de 7-stappen methode!

perfect slapen in 7 stappen

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top
Share
Tweet
Pin
Share