slaapproblemen overwinnen

Hoe Slaapproblemen Overwinnen?

Zonder voldoende rust kan een mens een totaal ander persoon zijn dan met. Tijdens onze slaap verliezen we als het ware ons bewustzijn en kunnen we alles om ons heen meerdere uren laten varen. Onze biologische klok geeft aan wanneer we wakker moeten worden. En ook wanneer we moeten slapen, alleen werkt deze functie niet bij ieder mens even goed.

Idealiter valt een mens na enkele minuten in slaap en wordt het gemiddeld 8 uur later wakker. Een mens die in dit patroon past, zal in veel gevallen zelden last hebben van slaapproblemen.

Bij mensen waar dit zelden voorkomt en mijlenver van dit patroon af staan, zal tegen iedere nacht worden opgekeken. Want slapen komt er maar weinig van.

Voor iedereen die slaapproblemen ervaart, is deze pagina opgezet. Hier leggen we uit wat iemand met slaapproblemen precies ervaart en wat hier de mogelijke oorzaken en gevolgen van zijn. Tevens gaan we dieper in op wat jij kunt doen om deze problemen te verminderen, onder andere door op je voeding en stress te letten.

Inhoudsopgave

Wat ervaart iemand met een slaapprobleem?

Slaapklachten komen in Nederland zeer veel voor. We staan namelijk op de vierde plek als land met de meeste slaapklachten. Daarom zijn er ook vooral in Nederland duizenden mensen gespecialiseerd op dit gebied.

Niet iedere slaapklacht is even ernstig. Slaapproblemen kunnen variëren van het lastig in slaap komen (30 minuten) tot een persoon die nauwelijks meer slaapt. In deze gevallen spreken we doorgaans van chronische slaapproblemen. Oftewel slaapklachten die voor langere tijd aanhouden en van ernstige aard zijn.

Bij een klein deel van de mensen gaan slaapklachten automatisch over. Hier gaan we later dieper op in.

Chronische slaapklachten kunnen op veel vlakken vervelende situaties opleveren. Mensen met een slaapprobleem zijn meestal de hele dag moe. Dit brengt diverse logische gevolgen met zich mee, zoals een verminderde concentratie en slechter humeur.

Alleen dat is niet waar het slaapprobleem echt ervaren wordt. Want op het moment dat iemand met chronische slaapklachten probeert te slapen, gebeurt er meestal niets.

Het kan zijn dat je niet moe bent of dat er te veel in je hoofd omgaat om te kunnen slapen. Jouw lichaam zal zich in deze situaties niet kunnen ontspannen, waardoor je niet in slaap komt. Hoelang het duurt voordat een mens met slaapklachten in slaap komt verschilt aanzienlijk per persoon. Voor de een kan een slaapklacht al een half uur zijn, en voor de ander uren.

Dit zijn mogelijke oorzaken en gevolgen van jouw slaapproblemen

Door de jaren heen zijn er honderden boeken geschreven over mogelijke oorzaken van slaapproblemen, ofwel insomnia. Alhoewel er dus veel bekend is over het onderwerp, is het niet altijd even eenvoudig om bij ieder persoon een oorzaak aan te wijzen.

De bekendste oorzaak van slaapklachten is stress. Mensen met een stressvol bestaan, of mensen die zich snel stress aantrekken, zullen het als lastig ervaren om in slaap te komen. Stress kan zowel een blokkade als resultaat van slaaptekort zijn.

In het geval van een blokkade, is stress de boosdoener die in je hoofd rondspookt als je in slaap probeert te komen. Wat je ook probeert: je blijft maar denken aan dat wat jou stress geeft.

Als gevolg heeft stress ook een grote invloed. Door het vele slaaptekort functioneer je mogelijk minder, op het werk of in de huiselijke omgeving. Hierdoor kunnen stressvolle situaties ontstaan waar je vooral met weinig slaap niet altijd even goed mee omgaat. Het stressniveau zal logischerwijs stijgen naarmate er minder controle over dergelijke situaties komt.

Een andere oorzaak kunnen emoties zijn. Mensen die vlak voor het slapengaan een emotionele gebeurtenis hebben beleefd, zullen het slapen anders ervaren. In veel van deze gevallen wordt slapen gekozen op de momenten dat een emotionele gebeurtenis heeft plaatsgevonden. Iedere keer dat jij je niet fijn voelt, zou je in deze situatie naar bed gaan.

Op den duur verwart jouw lichaam dit als een natuurlijke connectie, waardoor het slapen een andere functie krijgt. Dit is echter eenvoudig te voorkomen door nooit direct te gaan slapen nadat jij je op enige manier niet lekker voelt.

Dokters adviseren in dit geval altijd een activiteit uit te voeren voor het slapen waardoor je tijdelijk aan iets anders denkt.

Verschillende soorten slaapklachten

Slaapklachten kunnen ook chronische slaapstoornissen zijn. Er bestaan vijf bekende slaapstoornissen waar circa 80 procent van de slaapklachten aan te verbinden is.

Slapeloosheid staat vaak bovenaan als meest voorkomende slaapstoornis. Deze vorm heeft vooral met het inslapen te maken, gedurende een periode van een maand of langer. Ook zal je met slapeloosheid meerdere keren per nacht, of te vroeg, wakker worden.

Juist te moe zijn, is een slaapstoornis die bij mensen voorkomt die het tegenovergestelde van slapeloosheid ervaren. Hoelang je ook slaapt, je hebt het ’s ochtends loodzwaar en je ervaart het als moeilijk om de dagelijkse taken uit te voeren. Gedurende de dag ben je meer dan moe en het enige wat je wilt is weer terug naar je bed.

Narcolepsie is een zeldzame slaapstoornis. Hier kunnen mensen last krijgen van acute slaapaanvallen. Slechts 0.001 procent van de bevolking lijdt aan narcolepsie. Een persoon met narcolepsie kan uit het niets in slaapvallen, ongeacht de huidige activiteit. Gemiddeld slaapt een persoon voor 10 minuten met narcolepsie, om even later weer te ontwaken.

Een onregelmatig slaappatroon heeft bij velen voor een slaapstoornis gezorgd. Daardoor heeft deze oorzaak zijn eigen slaapstoornis toegewezen gekregen. De twee eerdergenoemde stoornissen, slapeloosheid en overmatige slaperigheid, kan ontstaan door een gebrek aan slaap of een onregelmatig slaappatroon.

Wanneer een persoon op onregelmatige tijden wakker is, heeft het lichaam geen kans om de biologische klok op een bepaald tijdstip vast te zetten. Het ontbreken van een vast moment om te gaan slapen zorgt er vervolgens voor dat een lichaam zelden in de ruststand komt.

Hoeveel mensen hebben hier precies last van?

Gemiddeld gezien heeft 30 procent van de Nederlanders eens of vaker slaapklachten bij de huisarts gemeld. Dit getal is naar verwachting aanzienlijk hoger, aangezien veel mensen slaapklachten niet melden. Een procent of 45 is daarom een realistischer schatting dan 30.

Dat betekent dat circa de helft van de Nederlanders regelmatig slecht slaapt. Dit is een groeiend probleem waar veel medici dagelijks een oplossing voor proberen te vinden, dusver zonder succes.

Wat jij kan doen om slaapproblemen te verminderen

Gelukkig zijn er meerdere tips die direct kunnen worden toegepast om veel voorkomende slaapproblemen te minderen. Deze tips zullen niet voor iedereen hetzelfde effect hebben. Het kan echter geen kwaad om een deel van deze tips uit te proberen.

Naar bed gaan als je nog niet moe bent? Wij raden je juist aan pas naar bed te gaan als jij je echt moe voelt. Zonder slaperig te zijn heeft jouw lichaam veel moeite om natuurlijk in slaap te komen.

En als we het toch over het bed hebben, moet het worden opgemerkt dat het bed alleen moet worden gebruikt waarvoor het gemaakt is. Dus behalve slapen, is het bed bestemd voor seks en het lezen van een goed boek. Werken in bed? Dat is wel het laatste wat je in bed moet doen. Alle andere activiteiten kunnen de biologische klok in verwarring brengen. Wanneer jouw lichaam op termijn denkt dat het bed meer is dan alleen een slaapplek, zal je lastiger in slaap komen wanneer dat hard nodig is.

Een voor de hand liggende tip blijft het drinken van cafeïne houdende dranken en alcohol. Ons advies blijft om geen koffie of alcohol te drinken voordat je gaat slapen. Reken altijd enkele uren voordat je gaat slapen om de periode tussen het laatste drankje en de nacht te houden.

slaapproblemen oplossen

Kan je niet slapen? Dan moet je niet in je bed blijven piekeren dat je maar niet in slaap komt. Het beste advies is om even wat anders te doen wat weinig inspanning kost. Dan hebben we het niet over tv kijken of iets lekkers eten. Denk dan aan een activiteit als het lezen van een simpel boek of het lopen van een rondje door je huis.

De laatste 

tip heeft te maken met inspanning. Voordat jij gaat slapen is het raadzaam om geen zware activiteiten te doen. Hardlopen, sporten of iets anders intensiefs kan jouw slaapritme ernstig verstoren. Er moet altijd een paar uur tussen jouw laatste activiteit en slapen zitten.

Laat het slaapprobleem niet van jou winnen

Het belangrijkste is dat jij je nooit laat verslaan door je eigen slaapprobleem. In de kern is ieder slaapprobleem te overwinnen met de juiste hulp. De complexiteit zit in het achterhalen van het ontstaan van de slaapklachten. Hoe ben je ooit in de situatie terechtgekomen waaruit de problemen zijn ontstaan?

Een deel van de slaapproblemen is aan te pakken door methodes te volgen die zich richten op de oorzaak van de klachten. Er bestaat een grote diversiteit tussen de verschillende methodes. De ene methode kan zich puur richten op je voeding, terwijl de ander zich bezighoudt met de hormoonbalans in je lichaam.

Welke methode voor jou werkt is alleen te ontdekken wanneer jij jezelf openstelt om deze methodes uit te proberen. Wij moedigen dan ook onze lezers aan diverse methodes uit te proberen. Dit is de enige route richting een leven met goede nachtrust.

Perfect slapen in 7 stappen dankzij William van der Klauw

Heb jij ook last van slaapproblemen, herken je je in bovenstaand artikel en wil je hier ook zo snel mogelijk van af?

William van de Klauw heeft een boek geschreven waarin hij een doordachte en no-nonsense aanpak beschrijft waarmee slaapproblemen definitief opgelost kunnen worden.

Wil jij ook een betere nachtrust en een plezieriger leven? Dan raad ik je het boek van William van der Klauw van harte aan. Dit is dé oplossing voor jou! Al meer dan 3.000 lezers maken gebruik van de 7-stappen methode!

perfect slapen in 7 stappen

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top
Share
Tweet
Pin
Share